Вреден ли е мононатриевият глутамат

5 факта за веществото, познато като E621

02 октомври 2019 г.
Вреден ли е мононатриевият глутамат

Снимка: Shutterstock

„Убиец“, „отрова“, „изключително вредна“ - много хора смятат, че тази популярна хранителна добавка е точно такава и избягват храни, които съдържат мононатриев глутамат. Но в някои продукти това вещество се образува естествено, например, в риба, домати, някои видове сирене, които обичаме заради специфичния им вкус…

Доколко мнението за вредата на мононатриевия глутамат съответства на действителността и трябва ли да го изключим напълно?

Произход

Мононатриевата сол на глутаминовата киселина или, по-просто казано, мононатриевият глутамат е изолиран през 1907 г. от Кикунае Икеда, професор в Токийския университет. Той получил веществото чрез кристализация в бульон от водорасли и патентовал името „аджиномото“, което означава „същност на вкуса“.

В Китай го наричат „вкусова подправка“, във Виетнам „лучена сол“ или „сладък прашец“, в Европа и САЩ е известен като MSG (съкращение от Monosodium glutamate), а неговият E-номер (код за хранителна добавка на Европейския съюз) е E621.

Опитите да се синтезира изкуствено са неуспешни поради сложността на процеса. Методът на ферментация се оказва най-приемлив и евтин, след като е открита бактерия, способна да произведе тази сол. Следователно, от гледна точка на техническите регламенти, които класифицират веществата в естествени и ненатурални, мононатриевият глутамат е естествено вещество.

Защо прави храната толкова вкусна

Дълго се е смятало, че тази добавка подсилва вкусовите усещания и увеличава чувствителността на езиковите рецептори, но през 2002 г. се изяснява, че човешкият език има специални L-глутаматни рецептори, които отговарят за вкуса и различават кисело, сладко, солено и горчиво – т. нар. „умами“, именно на които влияе мононатриевият глутамат.

Чрез тях организмът може да определи дали храната е богата на белтъчини, а маркер за белтъчини се явява глутаминовата киселина, която определяме с особен вкус на месо или бульон.

Продукти с естествено съдържание на мононатриев глутамат

Сирене, месни и морски продукти, зрели домати, гъби, шунка, целина, грозде, соеви и рибни сосове, както и водорасли – във всички тях той се образува по естествен път.

Интересно е, че може би най-неочакваният продукт с високо съдържание на глутаминова киселина това е майчиното мляко, а също и зеления чай.

Синдромът на китайския ресторант

С консумацията на мононатриев глутамат е свързан хипотетичен набор от симптоми, описани за първи път в писмо от читателя Робърт Кук (Robert Ho Man Kwok) до редактора на The New England Journal of Medicine.
Робърт казва, че всеки път, когато посещава китайски ресторанти САЩ, усеща изтръпване в задната част на врата, което се разпространява поо ръцете и гърба, както и слабост и бързо сърцебиене. Това състояние трае около 2 часа и след това преминава без никакви последствия. В писмото си Кук сочи, че някои от неговите познати също са имали подобни усещания, а след време и други съобщили за сходни проблеми.

Много изследвания се опитват да потвърдят или не връзката на тези симптоми с консумацията на мононатриев глутамат, в това число и с използване на плацебо, но убедителни доказателства така и не се откриват.

Въздействие на организма

Може ли консумацията на продукти, съдържащи тази сол да навредят сериозно на здравето ни? Според учените до ден днешен не е доказано, че употребата на това вещество в разумни количества вреди по някакъв начин.

Опити с плъхове показват, че ако се консумират храна с мононатриев глутамат в количество 20% от теглото на цялата им храна в продължение на 6 месеца, това може да доведе до увреждане на зрението. Само че е трудно да си представим човек, който би могъл да изяде такова огромно количество глутамат.

Според друго проучване сред 752 жители на Китай, консумацията на тази съставта увеличава риска от възникване на наднормено тегло. Но по-късно, при провеждане на по-продължително и подробно изследване, тези резултати не са потвърдени и не се открива връзка между мононатриевият глутамат и астмата при възрастни и деца.

Смъртоносната доза мононатриев глутамат е 16 г на 1 кг човешко тегло, тоест, за да се получи отравяне, човек трябва да изяде около 1 кг мононатриев глутамат наведнъж. За сравнение: в готварската сол тази доза е 3 г на 1 кг тегло.

Така че и за тази добавка важи доброто старо правило: може да се яде всичко, стига да е с мярка.

Източник: woman.rambler.ru, адаптация Марина Атанасова

Здраве

7 „вредни“ неща за бременната, които всъщност не са вредни

Хранене

Уж вредни храни, които всъщност са полезни

Здраве

Мозъкът нарежда да ядем вредни храни

Хранене

Не можете да отслабнете, заради тези 5 храни

Още от Здраве

Когато двойките избират да се разделят по време на сън, събирането на следващата сутрин често води до подновяване на взаимната им привързаност.
Снимка: Shutterstock

 

Ако партньорите спят отделно, се радват на добро здраве, смятат учените

Понякога бебето отказва млякото, но има причини.
Снимка: Shutterstock

 

12 потенциални проблема, свързани с адаптираното мляко

Новият сайт събира на едно място всичко за здравето на цялото семейство.

Снимка: bTV Media Group

bTV Media Group разширява дигиталното си портфолио с нов уебсайт за здравно съдържание

Бременните трябва да бъдат особено внимателни с лекарствата. 
Снимка: Shutterstock

 

Бъдете много внимателни с антибиотиците през бременността

Майка кърми бебето си. Снимка: Shutterstock

Всички неопитни майки правят тази грешка

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Когато двойките избират да се разделят по време на сън, събирането на следващата сутрин често води до подновяване на взаимната им привързаност.
Снимка: Shutterstock

 

Стабилната финансова среда помага на децата да развият своя научен потенциал.
Снимка: Shutterstock

 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Семейство, което се разделя. Илюстрация: Shutterstock

Да поговорим

Разводът - трагедия или нов път

5 факта, с които се сблъсках, когато реших да се разделя със съпруга си, изповед на психолог

Шер и Грег Олман на обложка на албума им „Allman and Woman“ през 1977 г. в Лос Анджелис. Снимка: Getty

Заедно

Шер обясни защо се е развела с Грег Олман 9 дни след сватбата

Бракът с бащата на сина й Илая продължил твърде кратко

Лили Алън. Снимка: Getty

Заедно

Лили Алън с чувство за вина си взема почивка от децата

Певицата призна, че тайното й удоволствие е да ги оставя вкъщи, когато тръгне на турне

Разтворена книга, букет и чаша кафе. Снимка: Shutterstock

Щастливи майка и баща с бебeто си. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

7 самообвинения, които си отправят младите родители

Психолог: Спрете да го правите - и децата ще спечелят

Млада жена се сърди на съпруга си. Снимка: Shutterstock

Образование

10 типични грешки на семейния спор

Какво да (не) казвате и правите, когато помежду ви стане напечено

Пинк по време на изпълнение. Снимка: Instagram

 

Заедно

Пинк заведе семейството си в Дисниленд

Певицата публикува серия снимки от увеселителния парк

Матю Макконъхи.  Снимка: Getty

Заедно

Матю Макконъхи сключил споразумение със съпругата си

Как взема решение да напусне Холивуд и да се премесят в ранчо в Тексас

Разтворена книга, букет и чаша кафе. Снимка: Shutterstock

 

Понякога бебето отказва млякото, но има причини.
Снимка: Shutterstock

 

Здраве

12 потенциални проблема, свързани с адаптираното мляко

Как да се справим с последствията от този тип хранене на бебето

Жена, която мечтае за бебе. Илюстрация: Shutterstock

Бременност и раждане

Фалшива бременност: как се случва

Когато психиката подвежда тялото и включва в работа хормоните

Бременните трябва да бъдат особено внимателни с лекарствата. 
Снимка: Shutterstock

 

Здраве

Бъдете много внимателни с антибиотиците през бременността

В никакъв случай не се самолекувайте, тъй като могат да навредят на плода